Un cultiu intensiu de la terra, és necessari per produir aliments pels animals, això contribueix a l’erosió de la terra i a la pèrdua irrecuperable d’una part important de la capa vegetal superior. La quantitat de terra necessària per alimentar a una persona amb una dieta carnívora permet alimentar a 20 vegetarians. Per produir mig quilo de carn apta per l’ alimentació en una granja de bestiar fa falta 5 quilos de cereals. O dit d'una altra manera, la fam en el món podria desaparèixer fàcilment si l'home tornés a la seva alimentació natural.
L’ impacte de la dieta carnívora no només afecta als països desenvolupats sinó que afecta a tot el planeta. A Amèrica Central, per exemple, cada dia es produeix un perjudici irreparable per al medi ambient, ja que poderosos terratinents destrueixen els boscos tropicals on plou tot l’any per convertir-los en terreny de pastura pels animals que necessiten les cadenes d’ Hamburgueseries. Es necessita 5 metres quadrats de terra per produir una hamburguesa de 125 grams.

No hi ha cap mena d’ètica que respecti el benestar dels animals, són moltes les granges, que converteixen els animals en màquines de produir carn, ous i llet, perquè les persones que porten una dieta carnívora pugin pagar a un preu assequible les seves proteïnes.
S’han de matar milions i milions d’animals cada dia, per tal d’utilitzar-los com aliment per aquestes persones. Els Nord Americans mengen més de 100 milions de quilos de carns de vedella cada any. Les economies emergents d’orient estan important els hàbits alimentaris occidentals basats en la carn, amb el conseqüent perill per la sostenibilitat del medi ambient.
L’ús que es fa de les proteïnes de la carn a occident no sempre ha estat així, recordo haver sentit a la meva àvia que el pollastre es menjava per Nadal o en contades ocasions, la vedella per la festa major, de tant en tant, algun conill i llegums, verdures i cereals dia sí i dia també. La meva àvia farà 95 anys i us asseguro que els seus hàbits no han canviat i continua menjant pollastre de tant en tant i del que s’ha criat al carrer.
Canviar a una dieta menys dependent de la carn i respectuosa amb la vida dels animals no és molt difícil, adoptar una dieta vegetariana ajudaria a evitar l’impacte ambiental que produeix una dieta centrada en la carn. Quasi tots mengem amanides, llegums, pasta integral, arròs integral, fruita i fruits secs, aquests són els aliments dels vegetarians. Per influència oriental s’ha estès a occident una variant de la dieta vegetariana anomenada macrobiòtica que a més dels productes alimentaris anteriors afegeix paradoxalment proteïnes vegetals utilitzats a l’orient des de fa milions d’anys com són el tofu i el tempe basats en la soja, el seitan basat en el blat i les algues riques en iode, ferro, silici i calç.
Al llarg de la historia tots els pensadors han reflexionat sobre la relació dels homes i els animals: Ja a l'edat antiga els pitagòrics deien: l'home és un ésser evolucionat en la creació que té una comunitat de vida amb els animals i aquests no mereixien ser assassinats per l’home que, en principi, no necessita dels seus cossos per sobreviure. Leonardo da Vinci deia: Un dia arribarà en què els homes, com jo, mirin l'assassinat d'animals com miren avui l'assassinat dels homes. Goethe considerava un deure humà respectar i protegir els animals. Einstein creia que el futur de la humanitat passava per abandonar el crim cap als animals. El premi Nobel Romain Roland diu: "La crueltat amb els animals i també la indiferència respecte als seus patiments és un dels pecats més greus del gènere humà. Tots els homes guardem un aspecte emocional positiu pel que fa al patiment animal, una cosa, penso jo, inimaginable en un depredador nat.
De tots és sabut els aspectes negatius per la salut dels éssers humans, que provoca una dieta centrada en la carn, ara també, hem de ser conscients dels efectes negatius per la sostenibilitat ambiental del planeta i informar-nos com a consumidors i ser conscients que existeix una alimentació sana i equilibrada, que respecta la vida dels animals i el medi ambient i que és compatible amb l’estat evolucionat de l’home.
Si voleu saber més sobre la dieta macrobiòtica us recomano el llibre: “La nueva cocina energética” de Montse Bradford ISBN: 84-7556-087-3.
Per tot i això i d'altres motius tinc un hortet que dóna molt de sí i s'agraeix tot el que un s'estalvia de comprar ves a saber què.
ResponEliminaRecomano veure la pelicula "Food Inc."
La veritat és que la dieta que tenen els països sostenibles deixa molt que desitjar.
ResponEliminaD'una banda sí que es veritat que un menjar anomenat "Fast Food" no fa cap mal si es menja de tan en tan.
D'una altra banda, fer d'aquest menjar quelcom qüotidia només provocarà malalties a l'organisme. Un exemple d'això, és la pel·lícula "SUPER SIZE ME"
M'agradat molt l'article
ResponEliminaRealment aquest tema és molt interesant ja que avui en dia són molts els països que adopten com alternativa de dieta dels menjars ràpids anomenats col.loquialment "fast food". Des del nostre punt de vista creiem que malgrat que aquest ens permetin estalviar temps a l'hora de cuinar no és pot abusar d'ells. En efecte aquests provoquen en el nostre organisme certes malalties com són per exemple l'obesitat (en aument en actualment en cert països). A més a més el "fast food" no ens aportar tots els nutrients necesaris per al nostre metabolisme la qual cosa pot suposar un desequilibri nutricional. per concloure, nosaltres pensem que no és una bona dieta a seguir sinó que ens hauriem d'acostumar a menjar aquest tipus d'aliments ocasionalment de manera ha evitar efectes nocius en la nostra salut.
ResponEliminaGràcies per la vostra atenció.
L'alt consum de carn en els països industrialitzats ha provocat una brutal desorganització de les xarxes tròfiques en el nostre ecosistema.
ResponEliminaTant és així que, com apunta Vicens Blasco al seu bloc, "A Amèrica [...] destrueixen els boscos tropicals on plou tot l'any per convertir-los en terreny de pastura per a animals que necessiten les cadenes d'hamburgueseries. Es necessiten 5 metres quadrats de terra per produir una hamburguesa de 125 grams ".
AQUESTA NOTÍCIA M'HA SEMBLANT REALMENT COMMOVEDORA, ja no només per l'abús o la "demanda" que hi ha per part dels consumidors, sinó per la gosadia i la negligència amb què actua aquesta "gestió de xarxes carnívores" a fi únic de abastir les seves fortunes prenent com a recurs el medi ambient.
A més de tot, la desertització dels sòls desencadenarà seriosos problemes (el més greu el del cicle de l'aigua) que provocaran encara més l'escalfament global de la Terra.
Ayy, què pensería Romain Roland si aixequés cap ....
Ens sembla malamanet que utilitzin aliments per a humans en la alimentació dels animals, és una manera de "llençar" aliments que podrien alimentar a molta gent del tercer món.
ResponEliminaEn los paises industrializados su dieta es a base carne i cereales por el medio ambiente que viven y es muy dificil hacer cambiar el habito alimenticio por eso este comentario es importante puede llegar a las personas para obtener herramientas para proteger el medio ambiente i coger unos buenos habitos alimenticios cosa que podria acabar con el hambre en el mundo.
ResponEliminaJo crec que es veritat que abusem en aquests menjars greixosos! cada dia la gent va de més en més als "fast-food" per evitar de cuinar, per guanyar temps ....! I aixó causa greus problemes de salut com lo que es la obesitat i altres problemes causats per aquest abus que cada dia sen veuen més!
ResponEliminaTampoc crec que es nesesari de menjar cada dia aliments baixos en grases ja que el nostre organisme nesesita una mica de tot per que tingui un bon funcionamnet.
Crec que lo millor es tenir una dieta equilibrada.
Jo crec que el ràpit desenvolupament que em fet aquest últim segle amb el món de la indústria, té molta culpa d'aquesta nova dieta. Vivim en un segle on tots tenim pressa, per dir-ho d'una altre manera : "no podem perdre temps amb el menjà". És més cómodo anar al supermercat, o a qualsevol"fast-food" que no pas com en epoques anteriors on el menjà era de temporada i pudies tenir el teu hort, i la carn en occasions especials.. Avui en dia ens ho donen tot mastegat tenim aquesta dieta perquè el món en general ens ho ha casi imposat. Aquesta idea ha passat d'un extrem a l'altre perquè ara existeixen dietes vegetarianes (que trobo molt limitades per el nostre organisme. Crec que un gran progrés seria el fet de trobar una dieta equilibrada com bé ha dit en Felipe penso que el millor de tot és fer una dieta equilibrada sense privarse de cap tipus d'aliment.
ResponEliminaRealment crec que hi ha molt poca gent conscient d'on ve la carn que mengem. No crec que a ningú li agradi el patiment animal, clar exemple les mítiques "corridas de toros" on l'espectacle públic de l'assasinat d'un animal, és per molts una aberració. Peró sabem que passa avans de que el filet de bou arribi al nostre plat? Ens hauriem de parar a reflexionar i investigar com es crien i es maten els animals que ens serviran d'aliment, i si amés hi afegim el fet de que estem explotant la terra i de que l'abús d'aquests aliments es perjudicial per la salut, queda clara la necessitat d'un canvi en els àbits alimenticis per al benefici de tots
ResponEliminaEn aquests temps, hi ha diferents dietes, diferents etnies i diferents cultures, cadascú té les seves normes a l'hora d'alimentar-se. En Àmerica el plat estrella es la carn, a l'Asia es l' arròs i en Europa es una barreja de les dos.
ResponEliminaUn alt porcentatge de la població, esta habituada a menjar carn pel gust, per els seus nutrients i la seva fàcil preparació. En el cas de peix crec que tots quan erem petits mai en menjavem i si a dia d'avui la nostra educació alimentària no ha canviat (culpabilitat per els pares) segurament que seguim i seguirem fent el mateix, es a dir, crec que també sinò t'eduquen desde petit a menjar de tot, no ho faras quan siguis adult.
Per una altre part hem de mirar el factor econòmic, les dades són abismals, les empreses càrniques facturen en tot l'any el doble que les empreses agropecuarias exceptuant alguns paisos asiàtics en els qual predomina el consum de peix, com es el sushi o el tauro.
Per últim i sense menysprear a ningu s'ha posat ara de moda ser "vegetaria" o "vegano", gent que no menja res que vingui de animals o gent que solament s'alimenten de productes de la terra com les hortalisses,( no saben el que es perden) una manera de viure respetada pero no compartida.
Almenys jo, seguiré menjant quilos i quilos de carn perquè es el que més m'agrada però també mantenint una dieta equilibrada i disfrutant de cada àpat.
En fi cada persona es un món i en cada món viu una persona desconeguda.
Malauradament el sistema econòmic imperant, es a dir, el sistema neoliberal es el més agressiu, en quant a les conseqüències pel medi ambient i per tant també inhumà, encara que ha estat creat per éssers humans, paradoxal, veritat?. A més amb la globalització, la generalització de la obsessiva cerca dels beneficis màxims a nivell planetari s’ha transformat en el sol fi, creant hàbits o “ways of life” . Crec que ha estat encertada la foto de l’hamburguesa, reflexa millor que mai aquella cadena d’hamburgueses que tots coneguem. Esperem que les consciències sostenibles també s’estenguin al llarg del món sencer com una teranyina, potser les xarxes socials ens puguin ajudar més del que pensem.
ResponElimina